top of page

EFTERÅRSPRAKSISSER
 

Efteråret er en fest for alle sanser! Det er tid til at samle frø og svampe, plukke æbler, gå ture, bevidne naturens langsomme og smukke nedbrydning, og til at putte dig i bløde trøjer. Ligesom de øvrige årstider er efterår et led i livscyklussen, manifesteret for fuld udblæsning. Det handler om transformation. Efteråret er alkymi lige for næsen af dig.  

SVAMPE

Hvad / hvem er bedre til det end svampe? Svampe er hverken plante eller dyr, selv om de er tættere på sidstnævnte. Der er ikke noget enkelt, bredt accepteret klassifikationssystem over svampe, gær-, slim- og mugsvampe. Svampe overskrider alle begrænsninger. De spiser sten. Fordøjer forurening. Nærer og dræber planter – og mennesker. Forvandler myrer til zombier. Overlever i det ydre rum. Giver hallucinationer. Producerer medicin. Laver mad. Påvirker vores kognition. Næsten 90% af dem er udokumenterede. En af dem er mere end 10 km2 stor og skønnes at være et sted mellem 2000 - 8000 år gammel og adskillige hundrede tons tung. Den bor i Oregon. For 400 millioner år siden, var gigantiske svampe de største levende væsener på Jorden i mindst 40 millioner år. To etager høje. Ligesom sande alkymister transformerer svampe dødt materiale til levende ved at forvandle svært fordøjeligt materiale til noget, som andre organismer kan bruge. Svampe er førende i at rydde op efter os, og de bidrager i høj grad til en regenerativ verden. Det er faktisk dem, der gør det bedst af alle.

FUGLE

 

Efterår byder på fugletræk. Jeg kigger altid op på dem med et tungt hjerte og en følelse af tab. Alligevel tænker jeg: sikken en bedrift (selv om den er ældgammel og helt naturlig). De flyver så utroligt langt, holder sammen for at beskytte sig selv og andre, og den førende fugl falder bare tilbage i flokken, når den bliver træt. En anden indtager pladsen som leder uden magtkamp. Delt lederskab.

 

Jeg ville ønske, at nogle af vores (menneske-)ledere ville gøre det samme for at skabe nødvendig forandring og ny vitalitet. Eller endda blive inspireret af svampenes vilde og daglige bidrag til grøn omstilling.

GÅTURE OG TE

Når du er ude at gå, kan du fx plukke mælkebøtteblade eller vejbred, som er overalt. Hjemme kan du lave en infusion, som er en stærk og nærende te.

 

Læg 30 g urt og 1L kogt vand (kølet til 79-80 grader) i en glasbeholder med låg. Lad det trække i ca 30 min. eller længere. Drik infusionen samme dag eller den følgende, men ikke senere end det. Disse stærke teer hjælper din lever (mælkebøtte) og lymfesystemet (vejbred). Praksissen er tilmed beroligende og god for sjælen.

 

Hvis du er interesseret i at lære om urter og lave dine egne infusioner, teer, olier, tinkturer og sirupper, så kan jeg anbefale et onlinekursus hos @nordiskurtekundskab. Mange andre Insta-profiler deler også deres viden, og du kan langsomt opbygge en praksis omkring det.

MEDITER PÅ LIVETS OG ÅRSTIDERNES CYKLUS

Gør sindet stille og mediter på livets cyklus, som efterår så smukt afspejler. Kundalini-meditationen Sa-ta-na-ma er simple og meget beroligende. Den kan gøres i stilhed, med lukkede øjne. Selv i toget. Eller den kan hviskes. Sa betyder fødsel (forår), ta betyder liv (sommer), na betyder død (efterår) og ma betyder genfødsel (vinter). Den fulde Kundalini meditation kaldes Kirtan Kriya. Du sætter tommeltot og pegefinger sammen på sa; tommel og langemand på ta; tommel og ringfinger på na, og tommel og lillefinger på ma. Brug begge hænder og lad dem hvile, fx i dit skød, mens du gør det.

 

Stående yogaøvelser, som Træet, er jordforbindende og beroligende.

BIP_Autumn_stamps_scan_org.png

TITLER

Sankning / check SoMe for svampe-influencers

Efteråret er sæson for svampenes frugt, som er den vi spiser. Det er svampe-galore! Jeg ved for lidt og har for stor respekt for svampe til at samle dem. Men jeg kender en, der er ekspert. Alexander Damsbo er arkitekt og deltids-super-sanker og leverandør af svampe til toprestauranter. Han deler sine fund her @adh3505 (altså ikke geografisk). Jeg ser nye svampe hele tiden og nyder deres navne og farver. 

Melvin Sheldrake, Svampenes forunderlige liv: Hvordan de skaber vores verden, forandrer vores sind og former vores fremtid / Bog

En slags grundbog og udfoldelse af svampenes kraft.

Fantastiske svampe / Document, Netflix

Den er så oplysende og informativ - og alligevel er det svært at forstå;-)

ANG ROELL on the Relations of the Beehive / for the wild / Podcast 

Denne podcast bringer nye perspektiver på bier frem for mig. Bier udgør en magisk superorganisme og Ang fortæller om komplekse relationer mellem bierne og de mange ting, der er at lære om dem, hvis vi lytter.

bottom of page