top of page

FORÅRSPRAKSISSER
 

Jeg nyder den spændstighed, hvormed alting begynder at manifestere sig. Det føles mirakuløst. Banalt at sige, men ikke desto mindre: Frø vil spire, blade vil komme. Jeg ser gravide maver og sender kærlige ønsker til de nye, kommende mødre. Jeg ser teenagere, som min egen, der står i udkanten af deres barndom og forhandler forhandler forhandler med forældre og hinanden i en evig afprøvning af dem selv på vej mod selvstændighed og modenhed.

 

Dagene tiltager, nætterne er kølige, og frosten slipper, langsomt og modvilligt. Ah. Luften er stadig klar.

SKAB LIV

Foråret er tid til at planlægge have eller altankasse, forspire, så eller plante. ”En frøbølle er en person, der går forrest i klimakampen med en håndfuld frø i lommen”, skriver digter, forlægger og performancekunstner Shëkufe Tadayoni Heiberg. ”Det handler om fokus, om at holde øjnene på det enkelte frø, så det i jorden, se det gro, se næsten alt udspringe af næsten intet, og få håbet tilbage. Det lyder måske religiøst. For mig er det revolutionært,” skriver hun i sin bog, Muld & Liv.

 

Du kan også gendyrke dine grøntsager. Fx kan du komme porrens stub med rødderne ned i en potte i stedet for at smide den ud.

 

NATURENS SAFTER STIGER

 

Tænk, at kunne drikke et træs saft og kraft! Det kan du gøre, inden træet selv skal bruge saften til sine blade. Birkesaft kan tappes ved at knække en gren og opsamle saften. Eller forsigtigt bore et hul og tilføje en slange. Du kan opsamle saften i en dunk og modtage litervis fra et enkelt træ. Det smager næsten som vand med en svag sødme og siges at have mange gavnlige effekter for helbredet.

 

Elsk. Kys hinanden.

GLÆDE

Glæde og skønhed er fuldstændig underkendte som redskaber til forandring og til at bringe mere lys ind i en mørk tid. Vi bør fylde os selv op for at kunne give til andre og være stærke, tydelige og klare. For at angst og bekymring ikke får overtaget. Husk, at glæde smitter.

 

Giv et kram. Vær venlig over for fremmede. Vis omsorg.

BIP_Spring_stamps_scan_org.png

TITLER

Shëkufe Tadayoni Heiberg, MULD & LIV, Forlaget Uro / Digtkatalog og frøsamling
Denne fine digtsamling er fra frøenes perspektiv. Så frydefuld, morsom og fortryllende sprød!

 
Interview med Rowen White: Reseeding the Food System, Emergence Magazine / Podcast

Rowen er Mohawk og i mine øjne en meget vis kvinde. Jeg sluger alt, hvad hun siger. I dette interview taler hun om, hvad frø har lært hende, og at vi alle bærer på en dyb viden om at plante og passe frø.

Interview med brontë velez: On the Necessity of Beauty, part 2, For the Wild / Podcast
Denne kick-ass samtale er så spækket med radikale perspektiver. Det handler om erotik, glæde, skønhed og lyst som livgivere og veje til frihed fra undertrykkelse og undertrykkere. Part 1 er også god – måske endnu vildere. brontë er selv kunstner, aktivist, underviser og meget mere end alt dette tilsammen. Tjek deres arbejde i Lead to Life og Weaving Earth 

 

“Kindness” af Naomi Shihab Nye / animeret digt

Et smukt digt, animeret af Ana Pérez López og produceret af The On Being Project; i sig selv en yndlingskilde.

Naturplanteskolen

Der er planteskoler, og så er der planteskoler. Naturplanteskolen har en mission. Jeg har taget et par kurser hos dem. De er eksperter i permakultur og spiselige blomster og flerårige grøntsager.

Birkesaft

Her er en ordentlig guide til at tappe birkesaft, så du sørger for at passe godt på træet.

Persille Ingerslev, Gendyrk, Frydenlund, 2021 / Bog og hjemmeside

Den ukronede dronning af gendyrk-bevægelsen er Persille. Hvis du ikke allerede kender hende, så tjek hende ud.

bottom of page