top of page

EFTERÅRSPRAKSISSER
 

Efteråret er en fest for alle sanser! Det er tid til at samle frø og svampe, plukke æbler, gå ture, bevidne naturens langsomme og smukke nedbrydning, og til at putte dig i bløde trøjer. Ligesom de øvrige årstider er efterår et led i livscyklussen, manifesteret for fuld udblæsning. Det handler om transformation. Efteråret er alkymi lige for næsen af dig.  

ACCEPT

At forfalde, at ældes og at dø rammer ikke helt skiven i det vækstparadigme, som vi hænger fast i. Man kan se tabuiseringen i alt fra overgangsalder, at være i og tale om sorg, at fornægte alder og turde tale om døden, i brugen af ord som "ældrebyrde", og meget mere. I stedet har vi anti-age-produkter, jager evig ungdom og hylder alt nyt og ungt. 

Svampenes verden minder os om årets og livets cyklus. Svampe spiser død og skaber nyt liv. De er utrolige. De er ansvarlige for livets udvikling. Planter og dyr på land ville ikke eksistere, hvis det ikke var for dem. De har også banet vej for den menneskelige civilisation. De nedbryder dødt, organisk materiale og frigiver herigennem næringsstoffer, som gør planter i stand til at gro. Det er sådan alting genfødes i et sammenfiltret, forbundet netværk, forklarer to forskere i denne korte artikel.

FORFÆDRE OG -MØDRE

 

Samhain, alle helgens dag og aften samt halloween er alle fejringer, som på hver sin måde ihukommer de døde. I mange andre kulturer er vores forfædre og -mødre altid hos os, til alle tider. De er nærværende i navne og navngivning, de er der som sjæle og hjælpere. Jeg hører historier om møder med dem i ekstreme situationer, fx i stor fødselssmerte eller nærdødsoplevelser. Jeg har selv haft levende møder med nogle af dem i drømme, hvoraf enkelte føles som beskeder fra en anden verden. Efterår handler om forvandling og om at betræde tærsklen til det ukendte mørke. Måske kan du tænde et bål, et udenfor eller et forestillet et i en meditation, og prøve at invitere nogle for længst afdøde slægtninge til at varme sig ved det sammen med dig. 

AT TRÆKKE VEJRET

Efterårsdufte og frisk luft klarer hovedet, gør kroppen mere rodfæstet og løfter sjælen - hvis altså melankolien ikke har fået for meget fat! Træerne står som nøgne lunger i skovene, og de kaster alt det af sig, som de ikke længere har brug for. Jeg prøver konstant at blive mere bevidst om min vejrtrækning og give slip på mine overfladiske indåndinger. Efteråret inviterer til de dybe af slagsen, hele vejen ned til din rod! 

BIP_Autumn_stamps_scan_org.png

TITLER

Samtale mellem David Abram & Merlin Sheldrake: Magic & Ecology: Entangled Life

Åh, disse to, altså! Jeg elsker alle perspektiver og refleksioner i denne samtale, som spreder sig som sporer i hele mit system. De kommer omkring den sanselige verden og dens magi, om vrøvl, musik, sang og sprog. Økofilosof David Abram og svampeconnoisseur og forfatter Merlin Sheldrake folder sig skønt ud i denne samtale, som jeg endda kom på pensum-listen til et modul i Ledelse og bæredygtighed for kulturledere. Mao, tvang jeg de studerende til at se den... 

Cosmo Sheldrake: Wake Up Calls & Wet Wild World / Musikudgivelser

Merlins bror Cosmo er en dygtig musiker. Disse to udgivelser er meget rørende. Wake Up Calls er med sang fra de fuglearter, som er på Englands rødliste. Det er fugle, der er truede, og dermed er den smukke musik fra disse fjerede væsener også i fare for at forstumme for evigt. Wet Wild World er hans seneste udgivelse, og her gælder det lyde fra fisk og hvaler. Især holder jeg af Bathed in Sound, hvor Cosmo forestiller sig at være en hval, badet i den vilde, våde verden. Så vidunderligt. 

Max Porter: Sorg er et væsen med fjer / bog

Denne bog har vundet en masse priser, og det med rette. Jeg læste den, da jeg selv var i sorg, og den trøstede mig. Bogen handler om en far og hans to sønner i sorg. 

Zonesister: Hvad gror i dig lige nu? Autumn read / video tarotlæsning

Og til den esoteriske side: Astrolog og tarotdronning Tanja Schlander laver her en af sine "pick a pile"-læsninger. Du vælger en farve og dermed en bunke, og så er det bare at lytte og nyde, hvilket frø der ligger i jorden hos dig!

bottom of page