top of page
BIP_Winter_stamps_scan_org_edited.png

VINTERPRAKSISSER

Åh, vinter! Så omfavner du os med dit dæmpende mørke, kulde og stilhed. Som en lille, årligt tilbagevendende død.

Jeg oplevede først for nylig glæden ved vinter. Det er en stille glæde, for vinter slår ikke ud med armene og charmerer ikke som solens stråler. Vinter kan være rå og vild; våd og grå, knitrende hvid og smuk. Mange af vores bevingede, befinnede og flerbenede fæller har enten allerede migreret til mildere steder eller sparer på kræfterne og går i hi.
Os på to ben har derimod stadig adgang til både mad og varme. Vinter kan derfor nydes i sig selv og ikke bare være en årstid, der skal overstås. Vi er så (kulturelt) vant til at betragte mørket som farligt eller endog ondt, men mørket kan føles trygt og omsluttende. Især hvis man øver sig lidt på det. Det er den bedste tid til at være indadvendt og opleve fred.
Vinter har mange kvaliteter. Jeg finder disse særligt vigtige: Stilhed - mørke - hvile – mystik – død. Mit bedste råd er: Overgiv dig.

VANDRING OG STILHED

Vandringens langsomme hastighed er en smuk måde at bevæge sig ind eller ud af mørket på, i solopgangen, i den lavthængende sol, i tusmørket eller helt ind i det mørkeste mørke.
Prøv at gør dig selv stille undervejs, skru ned for sindets evige kværnen, og lyt i stedet til dine skridt, fuglene, puslen i krattet. Læg nakken tilbage, nyd stjernehimlen og den gode måne. 

 

RITUAL: HOLD MØRKNING

 

'At holde mørkning' er et gammelt nordisk ritual. Her helligholdes og æres mørket, der kommer stille rullende og markerer afslutningen på dagens gøren. I tusmørketimen eller den blå time kan du prøve at sætte dig til rette og sluk for al elektrisk lys. Du kan tænde stearinlys i stedet. Sid her i stilhed eller del historier med dine kære og nyd mørkebadet.

HVILE

Før vi fik elektricitet, stoppede arbejdsdagen ved solnedgang. Men nu kan vi være produktive døgnet rundt med stress som følgesvend. Hvile og en lur på sofaen er dybt uproduktivt - og du kan heller ikke forbruge imens. Derfor er hvile en form for antikapitalistisk aktivisme. Hele den naturlige verden hviler og sparer på kræfterne. Det bør du også tillade dig.

MYSTIK

Mørke tildækker og giver plads til, at mystik og gådefuldhed kan brede sig. Fortæl, lyt til eller læs historier. Se på dine egne mørke sider og vær omsorgsfuld, tilgivende.

 

DØD 

Vinter er også de store sammenkomsters tid, og det bliver ekstra tydeligt, hvem der mangler rundt om bordet. Død, tab, sorg og vinter hører sammen.
Planteverdenen ser som bekendt utrolig død ud for tiden. Men tag ikke fejl. Al kraften er trukket tilbage til rødderne. Livet vender tilbage. Det føles mirakuløst hvert eneste år.
Planterødder er fulde af nærende kraft, og du kan lave en varmende chai af fx brændenælderod og/eller mælkebøtterod. Vinter er perfekt til selv-omsorg!

TITLER

Dr. John Francis on What Grows in Silence, for the wild, 2020 / Podcast
"From that place of silence comes the opportunity to be with everything." Efter at have bevidnet et olieudslip ved San Francisco i 1971 besluttede Dr. John Francis sig for at stoppe med at bruge transportmidler, baseret på fossile brændstoffer. Et løfte, han holdt i 22 år. Han besluttede sig også for at leve 17 år i stilhed. Lyt til det fine interview med ham.

 
Anti-arbejde! Afmonterer kapitalismen! Sig dit job op!, Poptillægget, Politiken, 2021 / Podcast

Anti-Work er en radikal udgave af en eftermiddagslur i protest. Fin podcast om den voksende Anti-Work-bevægelse, som er interessant på flere planer. Ikke mindst i forhold til, at arbejdet ikke skal definere hele ens identitet. Måske ser arbejdsmarkedet og arbejdsforholdene helt anderledes ud om et årti?

Andrea Hejlskov, VØLVE, Forlaget Uro, 2021 / Bog
Denne bog er en magisk handling, skrevet af en kvinde, der ikke er bange for mørket og rewilding af sig selv.
 
The Confessional, Nadia Bolz-Weber, 2020 - 21 / Podcast 

Det kan måske hjælpe at lytte til andres mørke sider og høre, hvordan tilgivelse kan lyde. I podcasten The Confessional fortæller afsnittets gæst en dyb hemmelighed til værten Nadia Bolz-Weber, som afslutter med den smukkeste bøn om tilgivelse.

Robert Macfarlane, Underland, Modtryk, 2020 / Bog

En eventyrlig rejse med en dygtig naturformidler ned i underverdenen, bogstaveligt talt. Bogen er en indføring i alt det skjulte under jordens overflade, hvor mørket hersker: grotter, katakombre, gletsjere og meget mere.

Sogyal Rinpoche, Den tibetanske bog om livet og døden, Gyldendal, 2000 / Bog

Disse indsigter om livet og døden, skrevet af en tibetansk buddhist, hjalp mig i en sorgproces.

bottom of page